Citronpaj med jordgubbsmaräng


Idag bakade jag en citronpaj med jordgubbsmaräng med insperation från Leila bakar!^^ Jag som själv inte är en sån stor beundrare av citron tyckte den var okej. Men farmor,Tommy och pappa gillade den! Och dom tog två stora portioner i var så det var nog inte bara skit snack när de sa att de gillade den ;)

Du behöver:

Mördeg:
300 g kallt smör
7 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ägg
ev 1 msk vatten
Lemon Curd:
7 citroner
4 dl socker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ägg
6 st äggulor
Jordgubbsmarängen:
3 st äggvitor
0,5 st citron(saften)
3 dl socker
200 g jordgubbar
Gör så här:
Mördeg: Nyp ihop smöret med vetemjöl och florsocker. Tillsätt äggen och ev vattnet och arbeta samman degen. Lägg sen i en plastpåse och låt ligga i kylen i 30 minuter minst.
Lemon Curd: Riv skalet på alla citroner (OBS endast det gula annars blir det för starkt) och lägg i en kastrull. Kläm ur saften på citronerna ner i kastrullen. Ha i strösocker och smör och låt koka upp. Sila bort allt skal och ställ åter igen på plattan. Rör ner majsstärkelsen,äggen och gulorna och låt sjuda under vispning. När den tjocknat ta då bort den och häll upp i en skål och låt svalna.
Hallonmaräng och "montering": Tryck ut mördegen i en pajform och ställ in i frysen. När den stått i frysen en stund ställer du in den i ugnen i 10 minuter i 175 grader. Tar ur pajen och fyll med lemon Curd.
Vispa äggvitan,citronsaft och 1 dl socker och vispa till riktigt hårt skum. Tillsätt sen ytterligare 1 dl socker och vispa lite till. Mosa jordbuggarna med 1 dl socker och vispa ner i skummet. Vispa ytterligare ett par minuter. Spritsa(eller bred ut) marängen över pajen och ställ in i ugnen i 5 minuter i 250 grader och låt marängen få färg. Ta ut och låt svalna. Servera med hallon och vaniljglass!


Lämna en kommentar?

Lämna ditt avtryck här:

Namn:
Stammis?^^
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0